Viața în câmpul magnetic

1-documentarDOCUMENTAR —  Pământul reprezintă un gigantic magnet care crează în jurul său un câmp magnetic de o deosebită putere. Intensitatea acestuia se reduce proporțional cu creșterea distanței în spațiul cosmic, la 8 – 14 raze terestre, de pildă, el fiind de aproape 10 000 de ori mai slab.

607968main_geomagnetic-field-orig_full
 Câmpul magnetic terestru

De fapt, tot ce este viu pe planeta noastră (întreaga biosferă) depinde de acest câmp magnetic. Unii oameni de știință sunt de părere că fără acest câmp magnetic viața nici nu ar fi putut exista în forma ei actuală pe Terra, deoarece razele ucigătoare ale radiației cosmice și solare ar fi distrus încă din fașă materia vie bazată în principal pe proteine și acizi nucleici.

Câmpul magnetic terestru poate fi asemănat cu o imensă umbrelă care abate radiațiile pornite spre Pământ. Tocmai mulțumită acestei „umbrele” a fost posibilă dezvoltarea actualelor forme de viață, precum și supraviețuirea lor. Dacă, dintr-un motiv sau altul, câmpul magnetic terestru ar dispărea pentru totdeauna, radiațiile nu ar mai cunoaște niciun obstacol în calea lor spre ființele vii. O mare parte a acestor ființe ar pieri și multe altele ar intra într-un proces de degenerare genetică, apreciază numeroși oameni de știință.

Pornind de la aceste gânduri, precum și de la cercetarea gradului de magnetizare a rocilor din partea vestică a statului Colorado, cercetătorii de la Universitatea din Texas au emis presupunerea că dispariția unor specii animale și vegetale, ca și înlocuirea lor cu altele își găsesc explicația în schimbările intervenite în câmpul magnetic.

O interesantă legitate a fost constatată în anii cu o activitate solară sporită. Odată cu creșterea intensității câmpurilor magnetice a intervenit un proces de intensificare a unor epidemii din cele mai diverse. În asemenea perioade izbucnesc epidemii de holeră și febră tifoidă, se înrăutățește starea celor bolnavi de tuberculoză activă, suferinzii de artrită reumatica simt puternice dureri în articulații, se înrăutățește simțitor starea cardiacilor și se întețesc infarcturile miocardice. S-au constatat dependențe certe între dinamica activității solare și îmbolnăvirile psihice.

electromagnetic_spectrum
 Spectrul electromagnetic

Pentru a răspunde la vechea și obsesiva întrebare privind felul cum acționează câmpurile magnetice puternice asupra organismelor vii, s-au efectuat numeroase experiențe, obținându-se rezultate foarte interesante. Cercetări deosebit de intense în această direcție au fost realizate în urmă cu mai mulți ani, odată cu amploarea pe care au luat-o zborurile cosmice cu echipaj uman. Se impunea elucidarea unei serii de probleme legate de crearea unor câmpuri magnetice suficient de puternice pentru a apăra cosmonauții de radiațiile cosmice.

Prin experiențe efectuate cu asemenea câmpuri magnetice pe șoareci, soții Barnotti au reușit să demonstreze că la 2 500 de oerstezi se naște o generatie sănătoasă, dar cu o greutate redusă față de generațiile anterioare. Când intensitatea câmpului este ridicată la 3 100 de oerstezi, puii rămân în viață doar câteva zile după naștere, iar la 4 200 de oerstezi , pier embrionii.

Schimbări caracteristice se remarcă și în sângele animalelor de experiență. În timp ce cantitatea globulelor roșii rămâne relativ constantă, numărul globulelor albe, dupa o diminuare inițială, ajunge să se dubleze. La iepuri intervine o reducere a activității unor enzime sanguine. S-a constatat totodată un fapt interesant: animalele și plantele ținute într-un câmp magnetic puternic sunt în mod evident mai puțin sensibile la efectul distrugător al radiațiilor.

Dacă se intervine cu un câmp magnetic, în cazul radiațiilor cu o mortalitate de circa 30%, acest efect se anihilează în întregime. La o mortalitate de 80%, ceea ce înseamnă utilizarea unor doze radioactive și mai puternice, mor toți șoarecii, moartea având însă loc câteva zile după moartea șoarecilor iradiați în afara câmpului magnetic.

SURSĂ: Gospodin V. Sveștarov, Organismele vii și câmpul magnetic

Biologia pentru toți, Editura Albatros, 1982

1 comentariu

Lasă un comentariu