DOSAR OZN (I) – Farfurii zburătoare cu origine terestră

1-documentar DOCUMENTAR — Se cunoaște că, încă din anul 1947, CIA, USAF și U.S. Navy au conceput un program strict secret de spionare a țărilor socialiste, folosind pentru aceasta baloane gigant, parțial teleghidate, echipate cu camere de televiziune.

pumpkin4
 Balon meteo cu presiune constanta ce poate sta luni de zile la altitudini mari, de peste 30 000 de metri

Ideea a fost de a lansa aceste baloane din Europa de Vest, la mari înalțimi, pentru a fi inaccesibile instalațiilor antiaeriene și avioanelor de vânătoare moderne ale epocii, apoi, folosind curenții de aer, după o derivă lungă pe deasupra statelor din Europa, acestea să fie recuperate în Japonia, unde, la un semnal, să fie lansată printr-o parașută aparatura de filmare, înregistrare sau cel puțin casetele, după care balonul să explodeze.

Se spera că, în acest fel, să fie obținute o serie de informații asupra dispozitivului de apărare și construcțiile militare secrete, în special din Siberia. Programul militar a fost dezvoltat cu experimentarea seriei de baloane stratosferice, inițial cu scop exclusiv științific, numit Skyhook, diferența esențiala fiind forma geometrică, de „factură extraterestră”, a seriei pentru spionaj.

Dezvoltarea și experimentarea acestui tip a fost paralelă cu proiectul Sign. După câteva serii lansate în 1947 – 1948 în SUA (de una din aceste lansări fiind legată moartea pilotului Mantell, care a urmărit un balon de forma unui con, până când și-a pierdut cunoștința din lipsă de oxigen), baloanele au fost trimise spre țările socialiste din Europa, în anii 1949 – 1950.

Zanesville1966
Noiembrie 1966  – Bad Kreuznach, Germania

Ulterior, baloanele au fost perfecționate, mai ales în ceea ce privește sistemul de teleghidare, iar, după progresul înregistrat de sovietici în domeniul rachetelor, din a doua parte a anilor ’50, au fost folosite exclusiv în zone mai puțin expuse acestor arme.

Forma piramidală sau romboidală a aparatelor, fabricate din materiale semitransparente, lucioase, ce pot reflecta extrem de puternic razele solare, aparatura de înregistrare și telecomanda ascunse în interior au dat o coloratură „extraterestră”, în special seriei lansate deasupra Balcanilor între anii 1967 – 1969.

Așa au fost identificate „farfuria zburătoare” din Bulgaria, din 21 noiembrie 1967, observațiile din Iugoslavia, culminând cu fotografiile realizate la 18 octombrie 1968. Nimic mai „normal” ca fotografiile, realizate asupra acestor baloane în etapele de experimentare a aparaturii, să fi fost rechiziționate de CIA în țările unde s-au făcut zborurile de încercare.

SURSA: Zarioiu Gheorghe, OZN și adevar

1 comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s