NEWS – PERICOLUL DE LA ROBINET: Chimicalele rezultate în urma purificării apei cu clor cauzează mii de cancere în Europa

În fiecare an, mai mult de 6 500 de cazuri de cancer la vezica urinară, aproximativ 5% din cancerele din Europa, se datorează expunerii la trihalometanii (THMs) din apa de la robinet. Studiul EU 28 privind calitatea apei a inclus doar 26 de țări europene, deoarece din Romania și Bulgaria nu s-au primit date.

trihalomethanes-thms-10-638

Ce este THMs ?

THMs sunt o clasă de molecule ce apar ca produse secundare al dezinfectanților utilizați pentru purificarea apei potabile. Când clorul, principalul dezinfectant utilizat la purificarea apei, intră în contact cu material organic, se formeaza trihalometanii (THMs). Deși nivelurile acestora sunt admise până spre limita legală, expunerea pe termen lung la ele este asociată constant cu creșterea riscului apariției cancerului la vezica urinară.

Uniunea Europeana a stabilit limita legală a acestor THMs la 0,1 mg/l, dar orice creșetere peste 0,05 mg/l cauzează o sporire cu 51% a procentului de probabilitate al îmbolnăvirii de cancer la vezica urinară, cel mai adesea la bărbați.

Acest studiu a fost realizat la Institutul pentru Sănătate Mondiala din Barcelona, un oraș în care nivelul THMs depașește constant limita legală. Uimitor, nu sunt prevăzute niciun fel de măsuri pentru reducerea acestor niveluri ridicate printre directivele Consiliului Europei.

sick_person

Cât de răspândit este cancerul de vezică urinară ?

Cancerul vezicii urinare este printre cele zece cele mai răspândite cancere din Marea Britanie. 135 000 de persoane din Uniunea Europeană au fost diagnosticate cu cancer de vezică urinară în 2016. În mod obișnuit, cancerul vezicii urinare este tratabil în faza precoce, înainte de a apuca să se răspândească la alte organe ale corpului. S-a constatat că el afectează mai ales bărbații, deși ierarhia poate fi schimbată prin condițiile de viață sau rata fumatului.

Țările cu o incidență crescută a cancerului de vezică urinară datorat expunerii la THMs sunt Ciprul, cu 23%, Malta  – 18%, Irlanda – 17%. Cu alte cuvinte, 23 din 100 de ciprioți bolnavi de cancer sunt diagnosticați cu cancer de vezică urinară în fiecare an, cancer datorat consumului apei de la robinet. În același timp, cele mai multe cazuri de cancer al vezicii urinare sunt înregistrate în Spania (1 482) și Marea Britanie (1 356), acestea depinzând de specificul condițiilor de viață și a gradului de contaminare cu THMs.

SURSE: Rossia Today, Wikipedia

2 comentarii

Lasă un comentariu