NEWS – Libanul este în pragul haosului și anarhiei, după protestele violente din weekend

PHOENIX WEB  –  Luni 20. 01. ’20. –  Haosul și anarhia domnesc pe străzile Beirutului, capitala Libanului, dupa ce protestele pașnice antiguvernamentale s-au transformat în încleștări violente cu forțele de ordine, amintind de războiul civil care a răvășit această țară în anii ’80.

2019-12-16T013757Z_1_LYNXMPEFBF01X_RTROPTP_4_LEBANON-PROTESTS

Oficiali din serviciile de ambulanță și poliție au declarat duminică pentru Washington Post că peste 400 de persoane au fost rănite după cea mai grea noapte de violențe din octombrie încoace, de când libanezii au ieșit în stradă pentru a cere demisia guvernului și instalarea unuia nou, capabil să salveze țara din criza economică și financiară cu care se confruntă această țară de multă vreme.

Protestatarii și forțele de ordine s-au ciocnit din nou pe străzi duminică seara, poliția ripostând cu gloanțe de cauciuc, gaze lacrimogene și tunuri de apă pentru a-i dispersa pe manifestanți, care aruncau cu pietre de pavaj, petarde, artificii și diverse proiectile.

Noul slogan al manifestanților este ilustrativ. „Nu în pace, nu în pace. Aceasta este o revoluție, nu un cântec”, au scandat protestatarii în centrul Beirutului, contrazicând astfel caracterul pașnic al primelor zile ale revoltei, când manifestațiile uriașe împotriva guvernului s-au transformat în dansuri colective.

„Libanul este împins în pragul haosului și anarhiei”, a declarat Maha Yahya, directorul Centrului Carnegie din Orientul Mijlociu. „Aceasta este o țară care s-a prăbușit econmic, cu frustrări din ce în ce mai mari în rândul populației tinere, iar lucrurile pot scăpa de sub control în orice clipă. E doar o chestiune de timp”.

Tulburările riscă să cuprindă Libanul în disputa accelerată pentru influiență regională dintre Statele Unite și Iran, ambele având aliați între grupările rivale din sistemul politic complicat pe care protestatarii doresc să-l reformeze.

Human Rights Watch, organizația mondială care luptă pentru drepturile omului, a condamnat ceea ce a numit „folosirea excesivă a forței” de către poliție pentru a dispersa protestatarii. Gazele lacrimogene au umplut străzile Beirutului cu un fum sufocant, făcând atmosfera din capitala Libanului irespirabilă la propriu.

Protestatarii au spus că s-au decis la o abordare mai „incisivă”, deoarece trei luni de manifestații pașnice nu au reușit să creeze un nou guvern sau vreo ușurare a crizei financiare și economice a țării.

SURSA: Washington Post

1 comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s