Scânteia Ditrău

Scandalul xenofob de la Ditrău, unde doi muncitori de culoare din Sri Lanka fac obiectul urii și intoleranței comunității maghiare din localitate, e de natură să aprindă și alte focare de xenofobie, nu numai în comunitățile maghiare, căci are la bază un substrat mai profund: străinii care fură locurile de muncă ale localnicilor.

Imagenes-de-refugiados5 Localitatea harghiteană Ditrau este una eminamente maghiară, aceasta fiind de altfel și singura limbă vorbită în comunitatea locală. Puțini sunt cei care mai cunosc o altă limba, chiar și preotul satului având reale dificultăți în a se exprima în limba oficială a statului român, respectiv limba română. Sursele de informare ale localnicilor provin aproape în totalitate pe filiera maghiară, de la cele locale și până la cele de la Budapesta.

Pe această filieră, și trecută prin filtrul propagandei de la Budapesta, secuii din Ditrau au aflat de problema migrației din Europa și de măsurile luate de prim-ministrul Ungariei, Victor Orban, care a ridicat garduri la frontiera de sud a țării sale pentru a stopa fluxul migrației către Ungaria. De altfel, chiar multi secui au plecat la muncă în străinătate dupa aderarea Romaniei la U.E. și deschiderea pieței muncii a Europei Occidentale pentru muncitorii din România, procentul celor plecați din Dintrău atingând procentul de 10 % din totalul populației locale.

Era firesc în aceste condiții ca firmele din Ditrău să caute să suplinească absența forței de muncă cu personal dispus să muncească pe actualul salariu minim, chiar dacă această operațiune implica o chelutiala suplimentară cu aducerea forței de muncă din țări exotice, unde salariile sunt cu mult mai mici decât în Romania.

Cum procesul enclavizării celor două județe cu populație majoritar maghiară din centrul României s-a accentuat continuu de la Revoluție încoace, a crescut și sentimentul revizionist, de rupere a legăturilor cu Romania si autonomizare a zonei locuite de secui, a ceea ce ei denumesc Ținutul Secuiesc.

Apariția a doi muncitori de culoare în localitatea enclavizată geografic și spiritual Ditrău, muncitori care le-au „furat” locurile de muncă localnicilor, a fost declicul care a declanșat furia xenofobă a localnicilor. O furie reală, nu o „fandosaeală” udemeristă, căci ea are la bază un substrat profund: ura față de străinul care fură locurile de muncă ale localnicilor și-i constrânge astfel să trăiască în sărăcie.

Această xenofobie e prezentă în aproape toată Europa de Vest – ascensiunea partidelor de extremă dreapta peste tot în Europa confirma acest lucru –  care se confruntă de multă vreme cu afluxul de forță de muncă din Europa de Est, din Africa și Orientul Apropiat, și această xenofobie este cea care a scos Marea Britanie din U.E. Acesta este motivul real al Brexitului și nu mofturile de aruncat praf în ochii ignoranților, de genul Cambridge Analytica.

Autoritățile din Romania trebuie să trateze cazul Ditrau cu toată resopnsabilitatea. Nu este un caz care poate fi rezolvat prin represiune sau promisiuni politicianiste, ci prin măsuri concrete care să crească nivelul de trai și cel cultural al întregii populații din România, una din aceste prime măsuri fiind creșterea salariului minim la un nivel care să asigure un trai decent, chiar dacă aceasta măsură poate duce la o recesiune economică pe termen scurt.

Gestionarea deficitară a problemei Ditrau este de natură să producă consecințe grave, căci ea este scânteia care poate aprinde focare de xenofobie peste tot în România, chiar și acolo unde populația de origine română este majoritară. Ura împotriva străinilor care fură locurile de muncă ale localnicilor îi poate uni pe români și maghiari, așa cum scandalul Tökes i-a unit în decembrie ’89 și a dus în final la căderea lui Ceaușescu.

În cazul de față, ea poate duce la căderea democrației în România, la înlocuirea ei cu un regim autoritar sau dictatorial și, în final, la dezmembrarea țării.

Remus Kral

4 comentarii

 1. Nu-i chiar asa cum spui despre occident.Imigrantii nu iau locurile de munca nimanui ca trebuie sa fie tampiti sa lucreze cand pot primi totul de pomana! In plus chiar daca exista exceptii sunt putini iar programul, punctualitatea, eficienta nu le sta in caracter! La ora cand plec eu la servici rar mai pleaca veun imigrant din cei 400 care imi sunt vecini! De obicei dorm toti daca nu tocmai si-au dat noaptea in petec si e plin de politie!

  Apreciat de 2 persoane

  1. Nu neg ca exista un procent semnificativ printre migranti care a venit special sa traiasca din „pomana” tarilor care le-au oferit refugiu, dar marea majoritate a venit pentru un loc de munca mai bine platit sau pentru a scapa de regimuri intolerante ori de orgiile razboiului.
   Pe de alta parte , nu incurajez migratia. Consider ca oamenii trebuie sa-si caute fericirea si bunastarea in tarile de origine, emigrarea fortata fiind exceptia si nu regula. De aceea nu sunt de acord cu politica actuala a guvernatilor, care incurajeaza importul de forta de munca ieftina, in dispretul cetatenilor acestei tari, care-si vad periclitate locurile de munca de catre straini dispusi sa munceasca asemeni sclavilor pe un salariu de mizerie. Aici le dau dreptate celor din Ditrau, insa nu sunt de acord cu xenofobia lor.

   Apreciat de 2 persoane

   1. Seful sindicatului politiei din Germania citat din memorie: „Problema nu-i ca majoritatea vor sa lucreze ca piloti sau doctori desi sunt analfabeti ci cum ii convingi sa se scoale in fiecare dimineata”
    Procentul mare este de pomanagii nu invers! La mine la servici au venit in ultimii ani o multime. Cel mult două zile! Unul singur a ramas.Si ala harnic din fire vine cand si daca se trezeste iar harnicia lui inseamna cam cat face un european fara chef de lucru si mahmur! Cat mai este platit jumatate de Fortele de Munca va ramane dupa aceea….
    Si in Romania si aici lipsesc forte de munca problema insa nu se rezolva cu cei din Africa, Asia care au alt ritm.
    In plus aduc islamul cu ei si dorinta de a o duce „ca acasa” de unde de fapt au fugit! Si asta implica probleme mari!

    Apreciat de 2 persoane

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s