Câte limbi se vorbesc pe glob

Niciun specialist, niciun institut de cercetări științifice n-ar putea să răspundă exact la această întrebare, aparent simplă. Dificultatea constă, pe de o parte, în faptul că mai există încă pe Pământ regiuni în care lingvistul n-a pus deloc piciorul . Pe de altă parte, datorită faptului că multe limbi sunt înrudite între ele, iar știința nu dispune de date precise pentru a diferenția pe fiecare dintre acestea de variantele ei.

loyola-world-language-debate-Thinkstock

Nu știința limbilor este responsabilă de această regretabilă stare de fapt, ci extraordinara complexitate a acestui subiect – limba și dezvoltarea sa în societățile care o folosesc. Așa se face că recurgerea, în mod exclusiv, la gramatica, vocabularul sau elementele fonetice ale limbilor pe care vrem să le comparăm nu poate clarifica întotdeauna dacă este vorba de limbi independente sau de variante ale unei singure limbi, pe care lingviștii le numesc dialecte.

3 000 de limbi, dar…

Criteriile pur lingvistice nu ajung pentru a răspunde la întrebarea care ne interesează. Sunt indispensabile date istorice și sociologice despre dezvoltarea scrierii, structurile statale și o serie de alți factori.

Problema este mai puțin complexă atunci când limba studiată dispune de o literatură. Dar dacă această limbă nu există decât sub formă orală ? Iar forma orală nu are nicio unicitate: locuitorii din sate vecine vorbesc ușor diferit, iar cei din localități îndepărtate nu se înțeleg decât cu greu ? Cum se pot diferenția, în această ipoteză, două limbi, sau recunoaște mai multe dialecte ale uneia și aceeași limbi ?

Toate aceste întrebări îi determină pe specialiști să privească cu un anume scepticism datele ce se găsesc în lucrările de referință: pe planeta noastră s-ar vorbi 3 000 de limbi, totalizând 12 000 de dialecte. Aceste cifre sunt aproximative.

languages-of-the-world Distincția dintre limbi și dialecte nu este importantă numai pentru a permite clasificarea acestora, ci și pentru alte motive esențiale. Fiecare limbă este un mijloc primordial de dezvoltare a societății ce o utilizează; ea este pârghia de neînlocuit care permite avântul culturii, al științei și tehnicii, educației popoarelor. Mai devreme sau mai târziu, orice limbă ia o formă scrisă: atunci apare literatura, ziarele, revistele etc. Oricum, acest fenomen nu se produce spontan, ci numai atunci când condițiile sociale au atins un anumit grad de maturitate. Au fost necesare secole pentru constituirea limbilor naționale ale majorității popoarelor europene.

Se știe că două treimi din populația globului vorbesc și scriu în 11 limbi și că numărul celor care o utilizează pe fiecare dintre ele variază între 100 de milioane și mai multe sute de miloane. Acestea sunt: chineza, hindi, engleza, spaniola, rusa, araba, bengali, portugheza, germana, franceza, japoneza.

SURSĂ: Mirela Șetraru, Câte limbi se vorbesc pe glob

1 comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s