NEWS: TENSIUNI ROMÂNO – UCRAINIENE – Președintele Ucrainei acuză România de imperialism

„România a ocupat Bucovina de Nord în 1918” — este declarția președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, la festivitățile prilejuite de Ziua Unității și Libertății Ucrainei. Ucraina sărbătorește la fiecare 22 ianuarie întregirea sa, marcând evenimentul din 1919, când Republica Populară Ucrainiană s-a unit cu Republica Populară Ucrainiană Apuseană.

rusya-ile-muzakereye-haziriz-12117753_300
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei

„Cu 101 ani în urmă s-a produs unul dintre cele mai importante evenimente din istoria Ucrainei. ‘Visul de veacuri pentru care au trăit și s-au jertfit cei mai buni fii ai Ucrainei a devenit realitate’. Acesta este un citat din Actul Unirii care anunță unirea într-un singur stat independent, proclamat solemn de liderii UNR și ZUNR în Piața Sofia din Kiev la 22 ianuarie 1919.

Șansa de a avea o țară independentă și unitară s-a ivit in sfârșit. Din păcate, ambițiile mărunte ale politicienilor din acea vreme a împiedicat țara să atingă o adevărată unitate de stat. Unitatea nu e în cuvinte, ci în fapte. Nu după multă vreme Ucraina a cedat Kievul la presiunea bolșevicilor, mare parte din teritoriile Galiției au fost ocupate de trupele poloneze, Bucovina de Nord a fost ocupată de români, iar Transcarpatia a fost luată de Cehoslovacia”, a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, potrivit Ukrinform.

Volodimir Zelenski, președintele în exercițiu al Ucrainei, este un fost actor de comedie despre care se bănuiește c-ar fi marioneta oligarhului filorus Igor Kolomoiski, care deține cea mai mare bancă din Ucraina și principala companie de petrol și gaze din această țară.

Zelenski a câștigat alegerile prezidențiale din Ucraina de anul trecut cu un discurs de reconciliere între populația ucrainiană și cea rusă, divizate în urma războiului de secesiune al etnicilor ruși din Donbas și ocuparea Crimeii de către Rusia.

România nu a exprimat încă un punct de vedere vizavi de declarația belicoasă a liderului ucrainian, Klaus Iohannis aflându-se în Israel, unde participă la festivitățile de comemorare a victimelor Holocaustului.

Bucovina a fost prima provincie istorică a României care s-a unit cu patria-mamă, la 28 noiembrie 1918, când Congresul General al Bucovinei a proclamat unirea cu Regatul României, act recunoscut internațional prin tratatul de la Saint Germain, semnat la 10 septembrie 1919, în cadrul tratatelor de pace care au urmat primului război mondial.

Nordul Bucovinei și Basarabia au fost pierdute de România în urma ultimatului sovietic din 26 iunie 1940, ulimatum venit după semnarea Pactului Ribbentrop – Molotov, prin care Stalin și Hitler și-au împărțit estul Europei.

SURSE: Ukrinform, M. Mușat, De la statul geto-dac la statul român unitar

1 comentariu

Lasă un comentariu