PHOENIX WEB – Duminica 19. 01. ’20. – Donald Trump nu și-a retras trupele din Irak, în ciuda angajamentului său de a pune capăt operațiunilor de război americane. Se dovedește acum că n-ar fi fost bine. SUA se confruntă cu posibilitatea de a fi dată afară din Irak de guvernul acestei țări, iar aceasta ar fi o mare victorie pentru Iran.
Parlamentarii irakieni, care au legături evidente cu Iranul, au început demersurile pentru a pune capăt prezenței trupelor străine în țară, într-o ripostă clară la adresa Statelor Unite, după ce aceasta l-a ucis pe generalul iranian Qasam Soliemani într-un atac cu dronă la Bagdad.
În urma acestui atac, operațiunile comune americano-irakiene împotriva ISIS au fost suspendate, iar primul ministru irakian a declarat că retragerea trupelor americane este singura modalitate de „a-i proteja pe toți pe pământul irakinan”.
Însă o retragere a trupelor americane din Irak ar genera și mai multe probleme, spun specialiștii. ISIS își continuă atacurile în țară și, fără trupele americane și ale aliaților acestora, Iranul și-ar putea extinde influiența în Irak. Teheranul și Washingtonul au concurat în a-și impune influienta lor în Irak, încă de la invazia americană din 2003, însă în această luptă Iranul a câștigat deja.
Anii de război și ocupație au dus la formarea multor miliții și grupuri paramilitare având legaturi evidente cu Iranul, care apoi au fost integrate în armata oficială irakiană, în timp ce, pe plan economic, irakienii au ajus să se bazeze tot mai mult pe exporturile către Iran. Din cauza acestor legături, decizia parlamentului irakian de a se alătura Iranului după uciderea generalului iranian nu a surprins pe nimeni. Eliminarea generalului iranian a avut un efect negativ în final în ce privește interesele americane, fiind benefică intereselor pe termen lung ale Iranului: scoaterea Statelor Unite din regiune.

Mare parte din puterea Iranului în Irak se datorează milițiilor și trupelor paramilitare care au rădacini în războiul iraniano-irakian din anii ’80. Recrutarea de luptători din Irak n-a fost deloc o sarcină dificilă pentru Iran, deoarece Irakul este majoritar șiit, fiind condus mai bine de două decenii de dictatorul Saddam Hussein, care era sunit.
Iranul, care și-a arogat de multă vreme rolul de lider al musulmanilor șiiti, a capturat prizonieri de război șiiti pe care i-a transformat în soldați fideli și i-a trimis în Irak pentru a acționa în interesul Teheranului. Unii dintre aceștia au devenit parte a ceea ce este cunoscut acum ca Organizația Badr, care este aâat o miliție cât și un partid politic antiamerican din Irak.
Lupta împotriva ISIS a oferit o altă oportunitate Iranului de a recruta trupe de miliție din Irak, mai ales după ce ISIS a capturat Mosulul și armata irakiană s-a prăbușit. În acest moment, unitățile de mobilizare populara (PMU), o coaliție a diverselor miliții șiite, a devenit principala forță militară a Irakului, în absența unei armate adevărate. Ea a fost inclusă oficial în armata irakiană.
Potrivit lui Jack Watling, specialist în războiul terestru la institutul Royal United Service, acum există în jur de 113 000 de salariați angajați în puternicul grup al miliției irakiene susținut de Teheran. La alegerile irakiene din 2018, aripa politică a acestui grup s-a clasat pe locul al doilea, dând o voce puternică în parlamentul irakian intereselor iraniene.
SURSA: CNN
În locul lor vor veni iranienii și rușii. Prefer să-i știu acolo pe americani.
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Irakul e o tara majoritar siita, Iranul fiind deja prezent acolo prin militiile irakiene pe care le sustine din umbra. Pentru americani este dificil sa-si mentina trupele intr-un teritoriu ostil, caci pierderile de vieti din randurile soldatilor americani pot duce la ostilizarea publicului american fata de prezenta militara americana in Irak.
Este mai probabil ca SUA sa-si retraga trupele din Irak, preferand sa supravegheze aceasta tara din Kuweit sau Arabia Saudita.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
A republicat asta pe Octavpelin's Weblog.
ApreciazăApreciază
A republicat asta pe My Blog.
ApreciazăApreciază