NEWS – Un nou tip de virus pune lumea în alertă

Organizația Mondială a Sănătății a avertizat recent despre un virus periculos care produce o formă gravă de pneumonie, virus apărut în China. În comunicatul său, OMS precizează că acest virus – denumit coronavirus – își poate extinde ușor aira de contaminare, ducând la pandemie.

Autoritățile din România au informat că au anunțat deja toate spitalele despre existența acestui virus, însă probabilitatea ca virusul să ajungă în România este redusă în acest moment.

alexandru-rafila_64176500
 Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie 

Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a precizat pentru Digi 24 că acest virus reprezintă o formă nouă de coronavirus, provocând infecții respiratorii.

„Lumea s-a confruntat cu două situații opuse  – una extrem de gravă, în 2002, cu acel sindrom SARS care producea o infecție respiratorie, adesea mortală, și care a reușit să fie controlat după ce s-au înregistrat 800 de decese în China, și o altă boală, mult mai puțin agresivă, care se manifestă în Orientul Mijlociu și care dă anumite infecții respiratorii, pneumonii, care au o evoluție mai puțin gravă.

Oricine se poate îmbolnăvi, oricine vine în contact cu o persoană infectată, și atunci statele i-au măsuri în ceea ce privește posibile cazuri pe teritoriul național.

Măsurile presupun ca la porțile de intrare, de obicei aeroporturi, să existe personal medical instruit care să identifice aceste cazuri, să izoleze pacientul. Singapore a introdus pentru acest caz un sistem de monitorizare a temperaturii celor care vin din regiunea Wuhan din China, unde s-au înregistrat aceste cazuri, deci nu la toate zborurile.

china-reports-first-death-from-unidentified-virus-outbreak-1068x748

Nu e cazul încă în România,dar anumite precauții trebuie luate”, a explicat Alexandru Rafila pentru Digi 24.

În acest timp, teama a cuprins punctele de trecere a frontierei din Asia, dupa ce acest nou coronavirus, care a ucis deja un pacient și a infectat alte câteva zeci, a fost identificat ca fiind sursa îmbolnăvirilor.

Noul tip de coronavirus, din aceeași familie cu mortalul SARS și mai puțin letalul MERS, originar din Wuhan, cel mai mare oraș din centrul Chinei, a fost deja detectat și în Japonia, la câteva zile după ce autoritățile din Tailanda au confirmat primul lor caz. Cercetătorii au descoperit că virusul se transmite prin contactul direct, de la om la om, punânâd întreaga Asie în alertă, dat fiind gradul ridicat de infecțiozitate al acestui virus.

SURSE: Digi 24, CNN

 

1 comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s