NEWS: Coronavirusul – Tot ce trebuie să știi despre simptome și riscuri

PHOENIX WEB  Vineri 31.01.2020 — Organizația Mondială a Sănătații (OMS) a declarat joi urgență mondială după ce noul coronavirus, care a ucis deja 213 oameni în China, având originea în orașul Wuhan din centrul Chinei, a forțat guvernul chinez să  închidă în regim de carantină 20 de orașe, care totalizează peste 56 de milioane de oameni.

SARS

Mai mult de 9 000 de cazuri de infectare cu coronavirus au fost raportate în întreaga lume, cele mai multe cazuri în China, în special în orașul Wuhan din provinica chineză Hubei.

Epidemia de coronavirus nou este în prezent mult mai răspândită decât cea a sindromului acut respirator sever (SARS), care și-a avut și ea originea în China și s-a manifestat între 2002 și 2003.

Ce este coronavirusul ?

În acord cu Organizația Mondială a Sănătății, coronavirusurile sunt o familie de viruși care provoacă îmbolnăviri cu spectru cuprins de la simptome ușoare, ca banala răceală, până la  simptome severe, ca SARS și MERS.

Coronavirusurile s-au transmis inițial de la animale la om. SARS, de exemplu, se crede că s-a transmis de la zibetă, un mic mamifer originar din Asia tropicală, în timp ce MERS și-a avut originea la cămilele din deșertul Arabiei.

Numele de „coronavirus” provine din latinescul „corona”, care înseamnă „coroană, halou”. La microscopul electronic, coronavirusul arată asemănător coroanei solare.

Noul coronavirus, identificat de autoritățile chineze la 7 ianuarie și denumit 2019-nCoV, este un tip de virus care n-a mai fost înregistrat anterior la oameni.

99

Care sunt simptomele ?

În acord cu Organizația Mondială a Sănătății, simptomele specifice infectării cu coronavirus 2019-nCov sunt: febră, tuse, dificultăți de respirație. În cazuri mai grave, infecția poate conduce la pneumonie, sindrom respirator sever, insuficiență renală și chiar moartea.

Perioada de incubație a noului coronavirus nu este cunoscută cu exactitate. Unele surse afirmă ca aceasta ar fi între 10 și 14 zile.

Încă nu există un vaccin împotiva noului coronavirus.

Autoritățile chineze încă încearcă să stabilească originea virusului, despre care se spune ca ar avea originea într-o piață agroalimentară din Wuhan, unde multe specii sălbatice erau vândute ilegal.

Epidemia de coronavirus 2019-nCoV constiutie o urgență la nivel global, spune Organizația Mondială a Sănătății. În conformitate cu această urgență, țările din toată lumea trebuie să-și coordoneze eforturile sub autoritatea Agenției de Sănătate a Națiunilor Unite.

S-au mai înregistrat cinci urgențe la nivel global din 2005, când aceasta a avut doar un caracter formal: gripa porcină, în 2009, poliomelita și Ebola, în 2014, Zika, în 2016, și din nou Ebola, în 2019.

SURSĂ: Aljazeera

1 comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s