Teoria jocurilor strategice

Teoria Jocurilor Strategice este o teorie matematică a situațiilor competitive în care interesele, scopurile sau tendințele a doi sau mai mulți participanți (jucători) sunt opuse. Orice joc, comportând un anumit raționament, este descris de un ansamblu de reguli bine precizate care stabilesc posibilitățile de acțiune ale fiecărui participant, precum și modul în care acestora li se repartizează anumite valori.

soldierequip1

Pe baza regulilor jocului, fiecare jucător își alege un anume mod de a acționa, adică o anumită strategie, cu scopul de a obține o situație avantajoasă.

Spre deosebire de jocurile de noroc, în care rolul întâmplării este hotărâtor, jocurile strategice presupun un mod rațional de a acționa, sunt jocuri de raționament. Ele fac apel la metodele matematice ale statisticii, calculului probabilităților ș.a., cu ajutorul cărora se poate afla varianta optimă a strategiei de joc, care să asigure maximum de câștig sau minimum de pierderi.

Teoria jocurilor are largi aplicații în problemele practice, tehnice, economice, sociologice, politice, militare s.a. Prima încercare de a elabora o teorie matematică a jocurilor a fost făcută în 1921 de Emile Borel, bazele teoriei jocurilor fiind puse în anii 1942 – 1944 de J. Neumann și O. Morgenstern.

aa-emile-borel

Felix Emile Borel (1871 – 1956), matematician francez, profesor la Sorbona, director științific al Școlii Normale Superioare din Paris.

A fost unul dintre cei care au pus bazele teoriei funcțiilor de o variabilă reală. Contribuții în teoria mulțimilor, teoria funcțiilor complexe, teoria probabilităților. De asemnea, a mai avut lucrări de mecanică statistică, de fizică ș.a.

SURSĂ: Vasile V. Văcaru, Descoperiri științifice ale secolului XX

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s