NEWS – Iranul în haos. Mii de protestatari cer demisia ayatolahului Ali Khamenei

PHOENIX WEB – Duminică – 12.01.’20 – Proteste masive antiguvernamentale au avut loc sâmbătă pe străzile capitalei iraniene Teheran, dupa ce autoritățile acestei țări au admis că au doborât din eroare avionul ucrainian, prăbușit miercuri imediat după decolarea de pe aeroportul din Teheran, ucigând 176 de oameni, între care mulți studenți iranieni.

Mii de protestatari s-au adunat sâmbătă seara în fața universității Amir Kabir, aflată în apropierea fostei ambasade americane din Teheran, pentru a protesta împotriva guvernului iranian și a liderului suprem, ayatolahul Ali Khamenei, revoltați de doborârea din eroare a avionului ucranian, lovit de o rachetă sol-aer a Gărzilor Revoluționare Iraniene, și îngrijorați de escaladarea tensiunilor cu Statele Unite.

Avionul UIAF 752 s-a prăbușit miercuri, imediat după decolarea de aeroportul din Teheran. Prăbușirea a survenit la doar câteva ore după ce Iranul a lansat rachete balistice asupra bazelor militare americane din Irak, ca răspuns la uciderea generalului iranian Qassam Soleimani de către o dronă americană pe străzile din Bagdad, capitala Irakului.

Intr-o postare video pe rețelele de socializare, protestatarii iranieni au cerut demisia liderului suprem al Iranului, ayatolahul Ali Khamenei, considerat responsabil de doborârea avionului ucrainian, în care se aflau și mulți studenți iranieni care studiau în Canada.

Pe înregistrarera respectivă se pot auzi scandări de felul: „Moarte dictatorului !”, „Rușine Khamenei !”, „Pleacă din țară !”.

Poliția iraniană a intervenit în forță pentru a-i dispersa pe manifestanți, care au blocat mai multe bulevarde din Teheran.

Tensiunile în Orientul Mijlociu au escaladat săptămâna trecută, după uciderea generalului iranian Qassam Suleimani de către o dronă americană. Pentagonul, comandamentul militar al SUA, l-a acuzat pe generalul iranian ucis si pe gărzile sale revoluționare de atacurile armate asupra bazelor militare americane și ale aliaților acestora din Irak. El a mai fost acuzat de asemenea de atacul asupra ambasadei americane din Bagdad din 31 decembrie, anul trecut.

SURSA: CNN

 

2 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s