NEWS – „Războiul psihologic”: Iranul cere Canadei să probeze acuzațiile cum c-ar fi doborât avionul ucrainian

Teheranul a respins acuzațiile cum că Boingul 737 ucrainian, prăbușit la scurt timp de la decolarea de pe aeroportul din capitala Iranului, a fost doborât de o rachetă iraniană și le-a caracterizat drept „război psihologic”, solicitând totodată țărilor care au avut cetățeni printre victimele de la bord să-și trimită reprezentanți pentru a participa la ancheta deschisă de autoritățile iraniene în urma catastrofei ariene.

„Toate aceste acuzații sunt război psihologic împotriva Iranului”, a declarat joi purtatorul de cuvânt al guvernului iranian, Ali Rabiei.

Între timp, purtătorul de cuvânt al ministerului iranian de externe, Abbas Mousavi, a cerut premierului canadian, Justin Trudeau, să facă publice probele pe care pretinde că le are și din care reiese că avionul ucrainian a fost doborât de o rachetă sol-aer iraniană.

Afirmația lui Trudeau urmează celor ale premierului britanic Boris Johnson, conform cărora guvernul său „examinează de urgență” rapoartele potrivit cărora avionul a fost doborât de o rachetă, precum și speculațiile președintelui american Donald Trump, care a declarat că ar avea „suspiciuni” că „cineva ar fi putut face o greșeală”.

În timp ce Trump nu a acuzat explicit Iranul de doborârea avionului, oficiali americani care au ținut să-și păstreze anonimatul au declarat presei americane că este foarte probabil „că apărarea antiaeriana l-a doborât”.

Zborul Ukraine International Airlines PS 752 s-a prăbușit la scurt timp de la decolarea de pe aeroportul din Teheran, zburând în directia Kiev, miercuri dimineața, toți cei 176 de pasageri și membri ai echipajului pierzându-și viața.

Iranul și-a declarat disponibilitatea de a primi reprezentanți ai tuturor țărilor care au victime printre pasagerii de la bord, precum și ai companiei Boeing pentru a participa la investigația deschisă de autoritățile iraniene în urma catastrofei aeriene. Cu toate acestea, Iranul a refuzat să predea cutiile negre ale avionului prabușit către SUA, tratând zvonurile despre implicarea Iranului în doborârea avionului ucrainian drept „ilogice”.

SURSĂ: Russia Today

O înregistrare video care indică o posibilă rachetă iraniană lovid avionul ucrainian

 

2 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s