Crescătorie de purici

Este greu de crezut c-ar putea exista așa ceva, totuși așa stau lucrurile; căci dacă există numere de circ cu dresură de… purici, de ce n-ar exista și crerscătorii…

Realizarea instalației a devenit însă necesară din lipsa puricilor pe care au resimțit-o… specialiștii în parazitologie. Experiențele efectuate pentru a studia diverse aspecte legate de bolile pe care le pot transmite acești paraziți, de metodele cele mai eficiente pentru combaterea lor, necesită un mare număr de insecte de experiență. Întrucât întreținerea unui număr corespunzător de câini și pisici ar fi pus probleme mult mai mari, un grup de cercetători de la Colegiul de Medicină Veterinară Cornell (S.U.A.) a realizat acest „incubator”. Pe suprafața unei membrane din material plastic și parafină, ce imită pielea animală, se practică mai multe orificii și se adaugă sânge proaspăt. Puricii introduși în recipiente găsesc condiții de viață favorabile și se înmulțesc. Ouăle sunt colectate de pe fundul borcanelor și mutate în altele.

Studiul puricilor este interesant nu numai pentru parazitologi, ci și pentru cei care se ocupă cu conversia energiei în țesuturile vii. Puricele deține un record inegalabil pentru toate celelalte ființe: el reușește să sară la o înălțime de 130 de ori mai mare decât cea proprie, recordul „omologat” fiind de 197 mm. Lungimea acestui salt a fost de 330 mm, suprasarcină pe care a suportat-o puricele făcandu-l să fie supus unei forțe de 2 N (200 gf) !

SURSĂ: Science

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s