NEWS – Atac iranian cu rachete balistice în Irak

PHOENIX WEB – Ora 10 AM.   Două baze militare americane din Kurdistanul irakian au fost atacate miercuri diminață cu rachete balistice de către Gărzile Revoluționare iraniene, ca represalii la uciderea vineri de către o dronă americană a generalului Qassin Suleimani, fostul comandant al respectivelor gărzi. Nu s-au raportat până la această oră victime, evaluarea pagubelor umane și materiale fiind în curs de evaluare.

Mai mult de douăsprezece rachete balistice au lovit bazele americane de la Al Asad și Erbil, baze situate în nordul Irakului, unde snut staționate trupe terestre americane. „Teribila răzbunare a Gărzilor Revoluționare a început”, titreaza Garda Revoluționară într-un mesaj pe Telegram.

Președintele american Donald Trump, care a amenințat cu represalii puternice dacă iranienii ripostează după uciderea lui Suleimani, i-a convocat de urgență la Casa Alba pe principalii săi colaboratori de securitate națională, printre care Mark Esper, secretarul de stat de la Apărare, și Mark Milley, șeful statului major militar american. Câteva ore mai târziu, președintele american a avut un ton optimist într-o postare pe Twitter și a promis că va face o declarație de presă în cursul zilei de miercuri.

De cealaltă parte, ministrul iranian de externe, Mohamed Zarif, a declarat că „Iranul a luat măsuri în materie de autoapărare, însă nu caută escaladarea conflictului, ci ne vom apăra de orice agresiune”, după cum citeaza The New York Times.

Baza americană de la Al Asad a fost mult timp un centru pentru operațiunile militare americane din vestul Irakului. A fost construită în 2017 pentru a servi în lupta împotriva ISIS. Cealaltă bază lovită, la Erbil, este un centru pentru operațiuni speciale, găzduind și alte trupe ale țărilor aliate Statelor Unite și a fost destinată de asemenea pentru lupta împotriva Statului Islamic. După înfrângerea Califatului, multe trupe au părasit baza, fiind relocate în alte părți din Irak.

SURSĂ: The New York Times

 

1 comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s