Viața în reactorul nuclear

Nu cu multă vreme în urmă, microbiologii maghiari au comunicat că în apa iradiată a rectorului experiental de 2,5 megawați de la Csilleberc au fost descoperite microorganismele Cinehocistis miniscula, Romeria gracilis șAncistrodesmus falcatus, care reușiseră să se adapteze la neobișnuitele condiții de viată. Uluitoare a fost și descoperirea în apa circulatorului primar a unei alge verzi-albastre.

microoo-1 Mulți oameni de știinta apreciază în prezent că radiația ca factor al mediului înconjurator s-a aflat într-o neîntreruptă interacțiune cu structurile biologice inițiale ale planetei noastre. Ea a schimbat condițiile de viață ale organismelor, creând noi direcții în evoluția lor. Rămâne de lămurit care este actuala rezistență a oamenilor și a celorlalte organisme la radiațiile radioactive.

Pentru om doza mortală este de circa 600 de razi (radul este unitatea de radiație absorbită, egală cu doza absorbită echivalentă cu 100 ergi/gram), pentru șoareci, 900 de razi, pentru amoebe, 60 000 – 70 000 de razi, iar pentru infuzoare, peste 100 000 de razi. Unele specii de bacterii suportă radiații de sute de mii de unități fără ca în dezvoltarea lor să apară anomalii. Cercetările făcute în zona atolului Bikini la 22 de ani după explozia nucleară arată că păianjenii au suportat cel mai bine radiațiile radioactive.

depositphotos-1

La laboratorul național de la Brookhaven (SUA) au fost supuse iradierii, în cadru natural, diverse specii de plante. Pe primul loc de sensibilitate s-a situat pinul alb (Pinus sylvestris): la neînsemnata doză de 1 – 2 razi procesul de creștere a încetat, iar la 20 – 30 de razi exemplarele respective au pierit.

Majoritatea speciilor lemnoase nu rezistă la o doză mai mare de 350 de razi pe zi. În schimb, „spălăcioasa” (Senecio) a rezistat la câteva mii de razi. Semințele iradiate au rămas în proporție de 95% neatinse, în timp ce plantele supuse aceleași doze au pierit. Cei mai rezistenți s-au dovedit a fi lichenii, care, la 200 000 de razi, nu au avut absolut nimic de suferit.

SURSA: Gospodin V. Sveștarov, Biologia pentru toți

1 comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s