MAFIA – Amintiri despre „onorata società”

Amintirea mea cea mai veche despre Mafia se situează în vremea marilor procese intentate de prefectul Mori, în 1927 – 28 – 29, împotriva fenomenului mafiot ce se ivea în Sicilia. Auzeam pe atunci vorbindu-se despre arestarea unor mafioți, dar și despre notabili băgați la închisoare pentru că se descoperise că erau în relații cu onorata società. Recalmuto, satul meu natal, avea o Mafia destul de puternică – vreo patruzeci de persoane -, iar pe morți, pe cei ce mureau de moarte violentă, nici nu-i mai număram, deoarece, practic, în fiecare zi se mai adăuga la numărul lor.

Organele de represiune erau în consecință: optzeci de carabinieri și o delegație de la publica sicurezza (agenți de poliție) pentru o așezare de treizeci de mii de locuitori, care azi beneficiază doar de zece carabinieri.

Represiunea prefectului Mori a fost atât de puternică și de organizată încât ani la rând nu s-a vorbit decât de aceste arestări. Hotărâse oare fascismul să extirpe Mafia din insulă și apoi din întreaga Italie ? Unii continuă și așa să nege că el ar fi pornit această bătalie, dar nu-i înțeleg, deoarece, dacă fascismul a optat la început pentru represiunea antimafiotă, aceasta a fost pentru motivul ușor de înțeles că două mafii nu pot coexista multă vreme în aceeași țară.

Și așa se face că a fost arestat fostul primar al satului Racalmuto – ce-i drept, cu consimțământul tuturor, deoarece întreg satul, chiar și atunci când n-o spunea deschis, era de acord cu necesitatea acestor măsuri de ordin public, care aduceau a „curățenia cea mare”.

SURSA: Leonardo Sciascia, Câte ceva din ce știu despre Mafia

6-leonardo-sciascia Leonardo Sciascia (1921 – 1989) a fost un poet, romancier, eseist și dramaturg italian. După un volum de proporții reduse, Favole della dittatura (Nuvelele dictaturii), nuvele scrise în 1950, și un volum de poezii, La Sicilia, il suo cuore (Sicilia, inima sa – 1952), urmează romanele-reportaj Cronache scolastiche (Cronici școlare – 1955), Le parrocchie di Regalpetra (Parohiile din Regalpetra – 1956) și prima culegere de povestiri neorealiste Gli zii di Sicilia (Unchii din Sicilia – 1958). Cu Il giorno della civetta (Ziua bufniței – 1961) începe seria romanelor de aventuri care sub intriga polițista denunță cumplite racile sociale.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s